Skip to content
Balvu baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle
Dignājas baznīca
Aizkraukles Kristus Spēka baznīca
Gostiņu baznīca
Neretas baznīca
Dignājas baznīca
Neretas baznīca
Balvu baznīca
Cesvaines baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle

Bīskaps Einārs Alpe vizitācijā Līvānu draudzē

Fotoalbums

No 20. Līdz 22.aprīlim Līvānu luterāņu draudzē vizitēja Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe.

Vizitācijas mērķis bija iepazīt vidi un vietu, kurā draudze pastāv, saprast, kādas ir konkrētās draudzes iespējas un kā tā perspektīvā varētu attīstīties.

20. aprīlī bīskaps Einārs Alpe apmeklēja Līvānu novada domi, tikās ar deputātiem un darbiniekiem, kā arī Līvānu draudzes locekļiem un draudzes vecāko Dzintru Ušacku. Viņa atzinīgi novērtēja pašvaldības attieksmi pret luterāņu draudzes aktivitātēm, uzsverot, ka domē vienmēr saņem pretimnākšanu un atbalstu. Laba sadarbība draudzei ir arī ar Saeimas deputātu Jāni Klaužu, kurš palīdzējis baznīcas jumta remonta darbos un organizējis bīstamo koku izzāģēšanu baznīcas dārzā.

Bīskapu interesēja arī pašvaldības nostāja sadarbības jautājumos. Līvānu pašvaldības pārstāvji bija sagatavojuši prezentāciju par novada vēsturi un mūsdienām, īpaši uzsverot sociālo jautājumu risināšanu novadā. Domes priekšsēdētājs Andris Vaivods atzīmēja, ka Līvānu pašvaldība ir labvēlīga pret visu četru konfesiju (katoļu, luterāņu, pareizticīgo un vecticībnieku) draudzēm. Vairākas draudzes aktīvi darbojas līdzekļu piesaistē, rakstot projektus, jo īpaši ar Lauku atbalsta dienesta starpniecību.

Runājot par draudzes attīstību nākotnē, abas puses atzina, ka jāapsver iespēja par uz vietas praktizējoša draudzes mācītāja darbību Līvānos, jo šobrīd mācītājs uz dievkalpojumiem brauc no Ķekavas.

Sarunā piedalījās arī Saeimas deputāts Jānis Klaužs, kuram piektdienas ir tikšanās dienas savā vēlēšanu apgabalā. Viņš uzsvēra, ka katra bīskapa vizīte ir milzīga svētība novadam, kas dod jaunu impulsu novada attīstībā. Līvānos ir viesojušies arī citu konfesiju augstākie garīdznieki, un tas ir vēstījums sabiedrībai, ka tikai uz stiprām vērtībām var uzbūvēt stipru valsti.

Bīskaps Einārs Alpe pateicās par sirsnīgo uzņemšanu Līvānos, kur ik uz soļa jūtams pozitīvs komandas noskaņojums. Īpaši bīskaps uzsvēra nepieciešamību būt abpusēji atvērtiem. Mācītājiem jāsarunājas ar cilvēkiem skolās, slimnīcās, pašvaldībā. Savukārt sabiedrībai jābūt gaidītai baznīcā.

„Ja nevaram dzīvot labāk materiāli, taču varam jau rīt dzīvot labāk garīgi. Lai garīdznieks aizlūdz par laicīgo varu, bet krusta ceļā lai mēs redzam cilvēkus no laicīgās vadības. Tas ir ļoti skaisti! Dzīve ir grūta un cilvēki baznīcā meklē spēku, tāpēc baznīcai jābūt ļoti atvērtai. Ir svarīgi justies piederīgam. Tāpat kā mums ir fiziskās mājas, mums katram ir savas garīgās mājas. Ja cilvēkam nav savas ticības, savas draudzes, viņš ir garīgs bezpajumtnieks, ” uzsvēra bīskaps.

Bīskaps ar neviltotu interesi iepazinās ar Līvānu slimnīcas darbu, izstaigāja tās nodaļas, deva savu svētību slimniekiem. Savukārt jaunajā Līvānu bibliotēkā bīskaps iepazinās ar apkopotajiem Līvānu luterāņu baznīcas vēstures materiāliem un fotogrāfijām. Zīmīgi, ka ekskursiju vadīja Līvānu centrālās bibliotēkas vadītājas vietniece Elga Sēnala, kuras tēvs pirmskara Latvijā un padomju laikā ilgus gadus bijis Līvānu luterāņu draudzes mācītājs.

Sirsnīga izvērtās saruna arī ar Līvānu 1. vidusskolas skolotājiem. Katru sarunu bīskaps noslēdza ar īsu lūgšanu, un šīs tikšanās apliecināja, cik ļoti cilvēkiem laicīgajā darbā ir nepieciešams garīgs stiprinājums.

Vizitācijas gaitā bīskaps E.Alpe apmeklēja arī Līvānu novada zemnieku apbalvošanas pasākumu Sutros, kā arī svētdien noturēja dievkalpojumu Līvānu luterāņu baznīcā.

Daugavpils diecēze ir ļoti plaša – tā sniedzas no Jumpravas līdz pat Viļakai, Krāslavai pierobežā. Diecēzē ir 49 luterāņu draudzes, kurās kalpo 16 garīdznieki.

Ginta Kraukle,

Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļas vadītāja

 

Leave a comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *