Skip to content
Balvu baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle
Dignājas baznīca
Aizkraukles Kristus Spēka baznīca
Gostiņu baznīca
Neretas baznīca
Dignājas baznīca
Neretas baznīca
Balvu baznīca
Cesvaines baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle

Saukas draudzes 445 un dievnama 185 gadu jubileja

Skaisti uzposts, 28. jūlijā (2012) Saukas dievnams sagaidīja ikvienu uz jubilejas svētkiem. Skatījām Lauras Piekuses un Ilzes Kalniešas gleznu izstādi, Rutas Davidānes darinātos rokdarbus, priecājāmies par Ilzes Malnačas veidotajām ziedu kompozīcijām.
Dienu sākām ar svētbrīdi, ko vadīja draudzes mācītājs Aldis Pavlovičs. Visi piedalījāmies radošajās darbnīcās, jo ikviens varēja izvēlēties sev tīkamāko nodarbi. Ar mālu strādāt mācīja Zanda Raģele, liet vaska sveces – Inga Davidene, gleznot – Dita Pavloviča, izgatavot sev auduma ziedus – Ruta Davidāne.
Kamēr pieaugušie baznīcā klausījās bīskapa Eināra Alpes lekciju par grēksūdzi, bērniem, kuri šogad bija kuplā skaitā, baznīcas dārzā komponista A. Žilinska bērnu dziesmas dziedāja un dzeju lasīja, kā arī ar viņiem rotaļājās aktrise Dace Vītola.
Nemanot pienāca pusdienlaiks. Pusdienās ar gardu zupu, kas vārīta uz ugunskura, visus cienāja Saukas dabas parka vadītāja Gita Kļaviņa ar saviem palīgiem, bet svētku mielastu sagādāja z/s,,Assi” īpašnieks Viktors Lahtinins. Paldies par ziedojumu svētkiem! Vēlam veselību un Dieva svētību!
Pēcpusdienā baznīcā klausījāmies garīgo mūziku – Georga Fridriha Hendeļa (1685 -1759) MESIJU.
Svētku dievkalpojumā kalpoja bīskaps Einārs Alpe un mūsu draudzes mācītājs Aldis Pavlovičs. Pēc tā paldies teicām bīskapam, saviem draudzes cilvēkiem. Liels prieks, ka varam teikt: ilggadējais mācītājs Aldis, ilggadējā ērģelniece Maija Kleščevska, ilggadējais draudzes priekšnieks Valdis Piekuss, ilggadējā kasiere Baiba Buiķe, ilggadējie pērminderi: Gatis Maizītis, Jānis Buiķis, Andris Lejietis, sekretāre Lilija Lejiete. īpašs paldies jubilejas reizē ilggadējai sekretārei, baznīcas dvēselītei Birutai Beķerei! Tas ir apliecinājums tam, ka draudze patiesi ir stipra un tās cilvēki ar sirdi kalpo Dievam.
Paldies Viesītes, Neretas un Zalves draudzēm par apsveikumu svētkos!
Paldies ikvienam, kas palīdzēja svētkus sagatavot, atnāca, piedalījās, ziedoja!
Vakarā pie ugunskura mūsu draudzes ērģelniece Maijiņa ar savu skaisto ērģeļu spēli un dziedājumu apvienoja mūs visus skanīgā korī.
V. Lāce

Jau labu laiku mana kalendāra iepretī 28. jūlijam bija ierakstīta Draudzes diena Saukā. No sirds pateicos par uzaicinājumu tajā piedalīties. Ar patiesu prieku devos uz Sauku – vietu, kurā līdz tam vēl ne reizi nebiju bijis. Patīkami mērot ceļu, apzinoties, ka tā galapunktā tevi gaida. Tā ari notika. Kad ierados pie Saukas baznīcas, mani sagaidīja enerģiskais draudzes priekšnieks Valdis, draudzes mācītājs Aldis un dažādu paaudžu Draudzes dienas dalībnieki. Pirmā sajūta – te viss notiek, katrs zina, kādēļ šeit nācis, zina, ko vēlas no šīs dienas saņemt. Visapkārt pamanīju rosību un izjutu savstarpēju sadraudzību.
Draudzes dienas būtība slēpjas apstāklī, ka mēs visi esam viena Debesu Tēva bērni un katrs varam ar savu klātbūtni un talantiem to padarīt pilnīgāku. Pieaugušie sapulcējās baznīcā, lai kopīgi klausītos, līdzi domātu un izteiktu savas pārdomas tik nozīmīgā jautājumā kā Grēksū-
dze. Paldies par šo ierosināto tēmu, paldies visiem, kuri aktīvi tai mēģināja sekot līdzi un visticamāk to sevī pārdomā vēl un vēl! Kā nopratu, bērni šajā laikā tika sapulcēti ārpus baznīcas sienām un viņiem bija tik interesanti, ka tos nevarēja pamanīt. Tas liecina tikai par to, ka viss bija labi pārdomāts un sagatavots.
Cik svarīgi piedzīvot kopīgu maltīti – gan savās mājās, gan ģimenes, gan draugu pulkā, gan draudzes vidū! Manuprāt, pusdienu kopīgā zupa bija patiesi izcila, un, to baudot, priecājos par labajām saimniecēm šajā pusē.
Draudzes dzīves centrs ir dievkalpojums, dievkalpojuma centrs – Svētais vakarēdiens, Svētā vakarēdiena centrs – Kristus upuris. Mēs kopīgi aizgājām līdz šim centram, baudot vienu miesu un dzerot no viena kausa. Tas ir patiess prieks – kalpot kopā ar amata brāļiem, būt viņu baznīcās un uzlūkot viņu ganāmos pulkus. Dievkalpojums vienmēr ir kaut kas īpašs – to var piedzīvot, tikai tajā klāt esot. Šī piepildītā diena noslēdzās ar kopīgu dziedāšanu par godu Tam Kungam. Ja sirds ir mīlestības piepildīta, ja dvēsele ir pamielota, tad arī dziesmas skan īpaši. Patiesi īpaši – tā, kā tās skanēja tovakar Saukas baznīcas dārzā.
Paldies Tev, mīļais mācītāj Aldi, par Tavu kalpošanu un uzticību! Paldies draudzes priekšniekam Valdim par rosību un dedzību, paldies visiem viesiem, kuri šo dienu izlūdza, sagatavoja, tajā piedalījās, kalpoja un saņemtajā dalījās ar tiem, kuri nevarēja vai nevēlējās būt klātesoši! Paldies par jūsu mīlestību uz To Kungu, paldies par to, ka esat un paliekat sava draudze visās tās tālākajās dienās! Paldies par sagatavoto izstādi! Tā mani uzrunāja un ļāva ieraudzīt jūsu spējas un talantus. Pāri visam vēlu jums katram stipru un nešaubīgu ticību. Lai tā izpaužas visdažādākajos veidos un dod jums spēku ikdienā! Sirsnībā un pateicībā, Jūsu bīskaps E. Alpe.

VIESĪTES NOVADA VĒSTIS 2012. gada augusts Nr. 7(112)

Leave a comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *