Skip to content
Balvu baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle
Dignājas baznīca
Aizkraukles Kristus Spēka baznīca
Gostiņu baznīca
Neretas baznīca
Dignājas baznīca
Neretas baznīca
Balvu baznīca
Cesvaines baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle

Būt par zemes sāli un pasaules gaismu…

20. septembrī Gostiņu evaņģēliski luteriskā draudze svinēja sava dievnama 185 gadu jubileju. Svētku dievkalpojumu vadīja Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe un mācītājs Haralds Biete, klātesošos priecēja Krustpils kultūras nama koris „Atvasara”.

Gostini_kopskats

Gostiņu ev. lut. baznīca

Dievkalpojumā

Dievkalpojumā

Svētku turpinājumā

klātesošos ar priekšlasījumu par Gostiņu baznīcas un draudzes vēsturi uzrunāja Latvijas Kultūras akadēmijas absolvente (iepriekš pētījusi arī Raunas ev.lut. baznīcas vēsturi) Agrita Otomere. Stāstījums bija kā papildinājums Gostiņu draudzes bukletam, kas tika izdots par godu šai lielajai baznīcas jubilejai. Varēja ielūkoties pašos baznīcas tapšanas pirmsākumos, kur pirmā koka baznīca atradusies Aiviekstes kreisajā krastā un Daugavas satekā, taču 1812.g. tā sabrūk, bet jau 1828.g. par barona Nikolausa fon Korfa līdzekļiem tiek uzcelta un iesvētīta (1830.g.) tagadējā Gostiņu baznīca.

Stāstījums aizkustināja klausītāju sirdis, jo lika ieraudzīt, kā draudze, kas joprojām pulcējas Gostiņu baznīcā, lai klausītos Dieva Vārdos, ejot cauri gan priecīgiem notikumiem, piemēram, baznīcas 100 gadu jubilejai (1930), kad laikrakstā „Jēkabpils ziņas” lasāms: „…baznīca bija pārpildīta, nebija vietas, cilvēki stāvēja kājās uz trepēm..”, un arī grūtībām, kara laikā nosargājot baznīcu no uzspridzināšanas, Padomju gados no huligānu vairākkārtējiem postījumiem un nemitīgās Padomju varas spiediena atdot baznīcu, lai tur ierīkotu tipogrāfiju, sporta zāli, kultūras namu vai graudu kalti, tomēr līdz pat šai dienai ir saglabājusi sev uzticēto uzdevumu būt par zemes sāli un pasaules gaismu.
Sirsnībā, Gostiņu draudze
Fotogrāfijā: pa kreisi bīskaps E.Alpe, blakus mācītājs H.Biete
priekšā draudzes priekšniece A. Caunīte
Fotogrāfijā: Gostiņu baznīca

Dievkalpojumā

Dievkalpojumā

Leave a comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *