Skip to content
Balvu baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle
Dignājas baznīca
Aizkraukles Kristus Spēka baznīca
Gostiņu baznīca
Neretas baznīca
Dignājas baznīca
Neretas baznīca
Balvu baznīca
Cesvaines baznīca
Daugavpils M. Lutera katedrāle

Palīgmācītājs jauna ceļa sākumā


20.augustā (2011) Daugavpils M.Lutera katedrālē palīgmācītāja pakāpē tika ordinēts evaņģēlists Haralds Biete. Viņu ordinēja bīskaps Einārs Alpe, asistējot prāvestam Aināram Spriņģim. Nākamajā dienā, 21.augustā, bīskaps jauno palīgmācītāju ievadīja kalpošanas amatā Pļaviņu Svētā Pētera un Gostiņu draudzēs.

Haralds Biete dzimis 1971.gadā, pēc Rīgas 49. vidusskolas absolvēšanas studējis Rīgas Politehniskā institūta Ķīmijas fakultātē, kā arī ar izcilību absolvējis Neklātienes lauksaimniecības tehnikumu, iegūstot zootehniķa kvalifikāciju. Kristīts un iesvētīts jau būdams pieaudzis cilvēks – 1989.gadā. Aicinājumu kļūt par mācītāju saņēmis, kalpojot par pērminderi Rīgas Jēzus draudzē pie mācītāja Erberta Bikšes. 2009. gadā H.Biete absolvējis Lutera akadēmiju, un kopš evaņģēlista amatā ievešanas 2010. gada 11.februārī kalpojis Rīgas Jēzus un Rīgas Svētā Pāvila draudzēs. Jaunais palīgmācītājs ir apguvis vēl kādu amatu– viņš jau 22 gadus ir kinologs. H.Biete ir pārliecināts, ka suns ir vienīgā Dieva radība, pie kā var ieraudzīt, kas ir beznosacījuma mīlestība.Un arī tā var cilvēkus mudināt domāt, ka Radītāja mīlestībai taču jābūt vēl daudz pilnīgākai, turklāt, tādai, kas nekad nezūd un nebeidzas, bet turpinās mūžīgi un nemainīgi, un tāpēc vajadzētu to iepazīt un piedzīvot. Viņš pieļauj, ka no kalpošanas brīvajā laikā praktisku apsvērumu dēļ varētu turpināt darboties arī  kinoloģijas jomā.

Ceļa sākums jaunajam Dieva kalpam nebūs viegls. Īpaši Pļaviņu Sv. Pētera draudze gaida lielas pārmaiņas. „Tagad mums sāksies jauna dzīve,” ir pārliecināta draudzes priekšniece Irēna Žverelo. Draudzē 17 gadus kalpojis mācītājs Ēvalds Bērziņš, pēc viņa gadu dievkalpojumus vadījis Lutera akadēmijas Pastorālās nodaļas 4.kursa students Aigists Pinka. Draudzei ir savs draudzes nams, kurā katra mēneša 4.svētdienā norit sadraudzības vakari, bet katra mēneša 2. svētdienā- jauniešu dievkalpojumi.

Sprediķī par pazīstamo līdzību par farizeju un muitnieku bīskaps E.Alpe atgādināja, ka mums vajadzētu sevī dziļi ielūkoties un censties saskatīt,„uz kāda pamata stāvam – uz Dieva taisnības vai savas paštaisnības.”

Starp Gostiņu draudzi un līdzšinējo mācītāju nebija domstarpību. Kā pastāstīja Gostiņu draudzes priekšniece Anita Caunīte, „draudzē jau četrus gadus kalpoja palīgmācītājs emeritus  Arnis Vilemsons, ar viņa kalpošanu bijām apmierināti, Arnis Vilemsons ļoti mīļi Gostiņu draudzi dēvēja par ģimenes draudzi, arī jauno mācītāju sagaidījām ar prieku. H.Bietes amatā ievešanas ceremonijā piedalījās arī prāvests Ainārs Spriņģis. ”

Joprojām nākas pārliecināties, ka visvarenākais iznīcināšanas ierocis un vienlaikus vislielākais uzmundrinātājs un iedvesmotājs ir Vārds. E.Alpe atgādināja, ka „mācītāja ievešanu amatā nevar uzskatīt par brīdi, kurā tiek pielikts punkts, bet par starta vietu tālākajai darbībai”.

Ligita Ābolniece, autores foto

Leave a comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *